User Tools

Site Tools


oprema:ap_gigaset_sx763

ovo je samo kopija tutoriala sa pce foruma i jos neke slike i opisi sa openwrt wiki.

SIEMENS / SAGEM Gigaset SX762 / SX763

Osnovne informacije

Architecture: MIPS
Vendor: Siemens/Sagem
Bootloader: uboot
System-On-Chip: Lantiq PSB 50702 E v1.3 or (v1.4) (MIPS 24Kc)
CPU/Speed 333 Mhz
Flash-Chip: Spansion S29GL064A10TFIR4
Spansion S29GL064N90TFI04 (neki novi modeli od sagema)
Flash size: 8192 KiB
RAM: 32 MiB
RAM Chip: Samsung K4H561638H-UCB3
Micron MT46V16M16P-5B (neki novi modeli od sagema)
Wireless: SX763: Atheros AR2414A b/g/super g
SX762: Atheros AR2413 b/g
Ethernet: Infineon ADM6996i
Internet: ADSL2+ (annex A and B)
USB: Yes 1 x 2.0
Serial: Yes

Slika pcb-a:
dsc00453.jpg

Serijski port:
serialv2_sx76x_danube.jpg

Tutorial - openwrt i dd-wrt:


Prvo za napomenuti je da nije potrebno imati otkljucan ruter da bi se ubacili alternativni fw-ovi, vec je dosta imati pristup firmware upgrade dijelu. (Vidi napomenu 3 i ostale napomene na dnu topica prije pocetka tutoriala).

U ovoj verziji firmwarea rade sljedece opcije: ADSL annex A i B WLAN Switch (svaki port moze bit zaseban interface i vlan tagging) Ledice (mogu se namjestati po potrebi) Dugmici

Kod dd-wrt, radi isto sta i gore s tim da se moze annex namjestiti u web gui i vidi se status linije, i mislim da se nece raditi img sa voip podrskom.

Kod dd-wrt je isto bitno ako se koristi adsl da pod advanced opcijama gdje se namjesta vpi/vci namjestite payload type na bridged, inace nece raditi pppoe.


1. Prvo je potrebno skinuti modificirani secondary_boot.img i onda otici u firmware upgrade sekciju i ubaciti ga kao i svaki drugi firmware.

Secondary_boot.img - link za download OVDJE

Nakon sta ste ubacili novi secondary, ruter ce se rebootat i vise nece biti moguce bootat originalni fw. (vidi napomenu 1)

2.Ukoliko vec nije, namjestite si ip adresu mreznog interfacea na:

ip: 192.168.1.16
subnet mask: 255.255.255.0
default gateway: 192.168.1.1
dns server: 192.168.1.1 (ove postavke su ujedino i defaultne postavke za mrezu u openwrt-u i dd-wrt-u).

3. Nakon sta se router rebootao, posto jos nema openwrt ili dd-wrt firmwarea u ruteru automatski ce se upaliti web server od novoubacenog secondary bootloadera na ip adresi 192.168.1.1

4. Uđite u web server i odaberite koji img zelite flashnut (vidi nize) i sad sacekajte par minuta dok se router ne reboota. Nakon reboota treba nekih cca 30 sekundi ta se izboota i onda bi se trebalo moci pristupiti openwrt ili dd-wrt web configu na ip adresi 192.168.1.1


Openwrt Firmware-ovi: (kako namjestiti annex procitaj u napomeni 2)

Annex A i B - osnovni img:

Download OVDJE

Annex A i B - voip img (testno):

Download OVDJE

zadnji update: 17.4.2012 / kernel 3.2


DD-WRT Firmware:

Img za inicijalno ubacivanje kroz secondary loader:

Download OVDJE

Img za flashanje kroz dd-wrt web-gui: (ovaj ce se updajtati kako budu nove verzije dolazile, a ovaj iznad koristite za inicijalno flashanje)

Download OVDJE

Openwrt Firmware za ubacivanje novog secondary ukoliko je netko vec ubacio onaj stari koji boota sa krivog mjesta u flashu:

Download OVDJE

Nakon sta se boota openwrt, skinite program WinSCP i zatim se spojite na router sa scp protokolom, prebacite u /tmp folder rutera secondary_boot.img sa gornjeg linka i izvrsite komandu:

mtd write /tmp/secondary_boot.img secondary_boot

i nakon restarta vrijedi tutorial tocka 2 nadalje.


Vračanje na originalni fw:

Za vraæanje na orig fw, prvo je potrebno flashati Annex A i B - osnovni img iz gornjeg linka, i namjestiti passsword kad uðete prvi put u webui, nakon toga instalirajte WinSCP program i spojite se sa scp protokolom, username root i password vaš password. Zatim si skinite i spremite originalni secondary bootlaoder, i prebacite ga u winscp programu u /tmp folder na ruteru. Sada sa spojite sa ssh klijentom i izvršite komandu:

mtd write /tmp/secondary_boot.img secondary
ili ako ta komanda baci error da nemože erase partition, koristite ovu komandu(SAMO NA OPENWRTu SA OVOG TUTORIALA)
dd if=/tmp/secondary_boot.img of=/dev/mtdblock2

Sada možete ugasiti router, i instalirati tftp server, namjestiti pod Settings > tftp > tftp security na none i base folder gdje se nalazi runtime.img. runtime.img je poseban tj. fw+config particija i nalazi se ovdje.

Još je potrebno namjestiti ip adresu mrežne kartice na 192.168.2.16. Preporuèam da prije nego upalite router izgasite firewall i antivirusni jer može se desiti da router nemože pokupiti runtime.img Sada možete ukljuèiti router, vidjeti æe te da u tftpd piše ako je sve ok da je runtime pokupljen i saæekajte dok se router sam ne reboota. Web ui je na 192.168.1.1, tako da morate vratiti potavke od mreže nazad na automatic, config u runtime.img je onaj iz otkljuèavanja generic.


Napomena 1. Ukoliko nesto zeznete u openwrt ili dd-wrt i nezeli se bootat, da bi ste ponovo usli u web server secondary bootlodera potrebno je: Ugasiti router, zatim drzati tipku reset s doljnje strane, upaliti router i pustiti tipku nakon par seknudi. Sada ce se ponovo otvoriti web server na 192.168.1.1 i mozete ponovo ubaciti img, i pri tome ce se sve vratiti na default.

Napomena 2. Potrebno je spojiti se sa ssh na openwrt i u konzoli ukucati sljedece:
za annex A:
uci set network.adsl.fwannex=a
uci set network.adsl.annex=auto
uci commit

za annex B:
uci set network.adsl.fwannex=b
uci set network.adsl.annex=auto
uci commit

Za vidjeti status linije:
/etc/init.d/dsl_control status

Vanjski linkovi

oprema/ap_gigaset_sx763.txt · Last modified: 2013/01/15 01:42 by delboy